educatief en cultureel skill centre

 

 

Educatief Cultureel Skill Centre

 

Ons Skill Centre is opgezet in samenwerking met de stichting Future For Young People. Door de hoge werkloosheid In Tanji zijn de leefomstandigheden voor vele bijzonder zwaar en uitzichtloos. Er zijn veel lokale jongeren met talent voor traditionele kunstzinnige disciplines.  In ons Skill Centre bieden we de mogelijkheid voor deze Gambianen om workshops te geven in hun expertise aan toeristen, vrijwilligers, stagiaires en lokale mensen. Zo kunnen ze hun passie uitoefenen waarbij er inkomsten gegenereerd kunnen worden en vind er een uitwisseling plaats tussen eigen West Afrikaanse cultuur en die van andere (westerse) culturen.

Maar we doen nog meer

Gratis opleiden jongeren

Onze workshops worden allemaal gegeven door experts in hun vakgebied. Deze mensen geven hun kennis graag door aan de jongere generatie.

Iedereen die die workshops geeft bij ons leidt dan ook gratis jongeren op in hun expertise.

SPONSORKINDEREN 

De vele jongeren die betrokken zijn bij ons Skill Centre project hebben vaak niet de mogelijkheid om ook naar een reguliere school te gaan. Ondanks het feit dat we het fijn vinden en er trots op zijn dat ze bij ons een vak kunnen leren willen we heel graag dat ze ook naar school kunnen gaan.

 We hebben dan ook de mogelijkheid om deze jongeren te sponsoren om naar school te gaan. De basisscholen zijn gratis in Gambia, maar er moet gezorgd worden voor een uniform, schoenen, rugtas en schoolmateriaal. Dit is helaas voor veel gezinnen niet mogelijk.

Voor 50 euro per jaar kun je een kind naar school laten gaan.

 Wil je hier meer over weten of ook een kind sponsoren om naar school te gaan? Neem dan hier contact met ons op.

 Elk jaar hebben we contact met de familie en het betreffende kind. Dan krijg je een foto en een rapport toegestuurd. Ook is er de mogelijkheid om je sponsorkind op te komen zoeken in Gambia.

Voorlichting

Regelmatig wordt er voorlichting gegeven in ons Skill Centre over gezonde voeding, gezondheid, hygiëne, en seksuele voorlichting.

Heb je hier kennis over en zou je ons hierbij willen helpen als vrijwilliger, dan horen we het graag.

KINDERACTIVITEITEN

In de schoolvakanties hebben de kinderen uit Tanji de mogelijkheid om van maandag t/m vrijdag van 10.00 – 13.00 naar ons Skill Centre te komen om activiteiten te komen doen.

Even iets leuks, naast alle dingen die gedaan moeten worden op de compound. Niet alleen leuk maar ook leerzaam.

Denk hierbij aan, kleuren, verven, schminken, yoga, liedjes zingen, knutselen, spelletjes enz.

Deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Lijkt dit je leuk om mee te organiseren en begeleiden dan horen we graag van je.

Dans en Djembée groep

Bij Franco Inn hebben we onze eigen dans en djembégroep. Deze groep bestaat uit zeer gemotiveerde jongens en meiden uit de omgeving. 4 dagen in de week trainen ze in ons Skill Centre. Er is een samenwerking met een dans/djembé groep uit Senegal en tijdens onze traditionele avonden treden ze vol enthousiasme op om je een avond te laten beleven om nooit te vergeten.

Voor deze jongeren is het meer dan dansen en muziek maken. Door deel te nemen aan deze dansgroep voelen ze zich ergens bij horen, hebben uitdaging, plezier, een bezigheid buiten alle taken op de familiecompound en ontmoeten ze mensen uit andere landen en culturen waardoor er een mooie uitwisseling plaats vindt waar iedereen van leert.

Lopende projecten

Naaiatelier

Wij zijn heel blij met onze Djeneba die we een winkel onze compound ter beschikking hebben gegeven. Zij verzorgt ook onze batik workshops, maakt in haar winkel kleding en tassen en verkoopt dit zodat ze zelfvoorzienend kan leven samen met haar zoon.

De mode verandert en zo ook in Gambia. In onze winkel hebben we momenteel 2 standaard oudere naaimachines ter beschikking. Deze machines kunnen niet creëren wat er tegenwoordig gedragen wordt. Als je niet mee kan met de ontwikkelingen in je vakgebied blijven de klanten weg.

Het liefst zouden we haar helpen aan beter naaimachines met meer mogelijkheden, zodat ze door kan gaan met haar passie en hiervan kan leven.

Als we dit kunnen realiseren kunnen we zelfs nog een stap verder gaan. We willen dan nog een naaister aannemen in de winkel zodat er meer prachtige dingen gecreëerd kunnen worden en we die ook in Nederland kunnen aanbieden. Op deze manier kunnen we hen nog meer ondersteunen en de Nederlandse mensen kunnen meegenieten van de prachtige kleding in de mooie gekleurde Afrikaanse stoffen.

Microkredieten

De Gambianen die bij ons de workshops geven zijn erg gemotiveerd en dragen graag hun kennis en vaardigheden over. Het is prachtig om te zien dat onze gasten die deel nemen aan de workshops inzien hoeveel werk het vaak is om deze producten te maken en ontwerpen. Iedereen gaat dan ook trots en voldaan naar huis. MET de kennis en ervaring en/of het het mooie zelfgemaakte souvenir uit de gekozen workshop. We bieden momenteel 6 workshops aan. We willen dit graag uitbreiden. Wat we hiervoor nodig hebben is een startbudget voor de mensen die deze workshops geven. Hiermee kunnen ze de materialen aanschaffen die ze nodig hebben.

Kleding versturen per container

Muhammed en Hadja die bij ons wonen hebben bij ons op de compound een lokale winkel met levensmiddelen. Met de inkomsten van deze winkel proberen ze rond te komen en voor zichzelf en hun familie te zorgen. Dit valt niet mee ondanks dat ze erg hard werken. Graag willen we ze ondersteunen om extra inkomen te kunnen genereren.

Hoe kun je hiermee helpen?

Kinder en babykleding die nog in goede staat is, is van harte welkom. Één bananendoos met kleding kost €6 om te versturen per container naar Gambia. Muhammed en Hadja kunnen deze kleding voor een klein prijsje verkopen in hun winkeltje. Zo  gaat de hulp twee kanten op. Gezinnen kunnen erg goedkoop kleding kopen voor hun kinderen en Muhammed en Hadja hebben een extra inkomen waar ze van kunnen rondkomen. Wij zorgen zelf voor transport naar de container, dat de kleding in Gambia opgehaald wordt en in de winkel terecht komt.


Engelse les

Gambia is een voormalige Britse kolonie. Ondanks dat spreken veel mensen niet vloeiend Engels. Velen hebben niet de mogelijkheid (gehad) om naar school te gaan. Engels is belangrijk. Met deze taal kun je bijna met iedereen communiceren. Veel mensen die bij ons Skill Centre betrokken zijn beheersen de Engelse taal niet voldoende om zich goed te uiten zoals ze graag zouden willen. Wij zouden graag Engelse les aanbieden in ons Skill Centre voor deze groep mensen.

Structureel een professionele leraar of lerares hiervoor aannemen die 5 dagen in de week een paar uur per dag les komt geven is ons doel. Voor 50 euro in de maand kunnen we dit realiseren.

Wil jij hier aan bijdragen, dan horen we dat graag.

Vrijwilligerswerk

We kunnen altijd hulp gebruiken.

Heb jij kennis van dans, muziek, kunst? Heb je talent voor organiseren of marketing? Kan je Engelse les geven, heb je verstand van gezonde voeding of iets anders wat bij onze organisatie past, dan horen we graag van je!

 

Wil je vrijwilligerswerk doen op andere educatieve medische of sociale projecten? Dat kan ook via Franco inn. Hiervoor hebben we een samenwerking met Travel 2 Connect.

Neem contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.